Anasayfa

Sınıfta Teknoloji Kullanımının Artıları ve Eksileri

7 years ago
Sertan Bozkurt

Sınıfta teknoloji kullanımı hemen karar verilemeyecek konulardan birisidir çünkü sınıfta teknoloji kullanımını hem yüzde yüz savunmak zordur hem de tam tersine ikna edici pek çok sav bulunur. Pek çok öğretmenin teknolojiyle arası iyidir ve bazı durumlarda teknoloji faydalı olabiliir ama bazı durumlarda dikkat dağıtır.

Teknoloji sayesinde çocuklar anne babalarının ya da büyükanne ve büyükbabalarından çok farklı şekilde öğrenebiliyorlar. Bugün bir şeyler öğrenmek istediğinizde cevaplar ve araştırmalar hemen elinizin altında. Ancak erişimin bu kadar kolay olması öğrencilerin çalışmayla ilgili düşüncelerini ve duygularını da değiştiriyor.

Sınıfta teknoloji kullanımına dair artı ve eksi yönleri sıralamaya çalıştık:

Sınıfta teknoloji kullanımının artıları

  1. Verilerin toplanması ve raporlanması: Öğretmenler çeşitli uygulamaları ve platformları kullanarak bir öğrenci hakkında bilmeleri gereken, devamsızlık durumu, sınavlardan aldığı notlar ve diğer bütün genel bilgiyi bir araya getirebiliyorlar. Bu bilgi sayesinde öğrencilerinin sınıfın tamamına ve belli bir gruba göre ya da bireysel olarak performanslarının nasıl olduğunu ölçebiliyorlar. Bu konudaki pek çok uygulamanın raporlama özelliği de bulunduğu için, değerlendirme sonuçları idarecilerle ya da velilerle paylaşılabiliyor.
  2. Anında bilgi: Anında bilgi edinmek, insanların, belki çoğunu kullanmayacakları bilgiler edindikleri kurslarda vakit kaybetmeleri yerine, o anda karşılaştıkları sorunları çözmesini sağlar. Dersler için de benzeri geçerlidir. Eğitim teknolojileri öğretmenlerin, öğrencilerinin tam olarak nerede takıldıklarını tespit edip doğrudan doğruya buna yönelik dersler planlamalarına yardımcı olur. Öğrenciler saatlerce ders görerek, büyük bir kısmını zaten öğrendikleri konularla zaman kaybetmek yerine, teknoloji sayesinde, ihtiyaç duydukları şeyi ihtiyaç duydukları anda öğrenebilirler.
  3. Farklılaştırılmış yönerge: Eğitim uygulamaları (apps) sayesinde öğrenciler kendi hızlarında ilerleyebilirler. Uygulamaların çoğu uyarlanabilir olduğu için öğrencinin performansına bağlı olarak sorular ve problemler kolaylaşabilir ya da zorlaşabilir. Progkamlar öğrencilerin öğrenme seviyelerini karşılayacak şekilde ayarlanabilir. Ayrıca, pek çok uygulamanın ve yazılımın bulunması, aynı sınıftaki öğrencilerin ilgi alanlarına ve seviyelerine bağlı olarak, benzer konuyu farklı sistemlerle öğrenmelerini sağlar.
  4. Farklı öğrenme yöntemler:Teknolojinin sınıfa girmesi, öğrencilerin farklı öğrenme yöntemlerine maruz kalmasını ve erişimini sağlar. Bazı öğrenciler öğretmenin ders anlattığı ders ortamında başarılı olabilirken kimileri, eğitim yazılımlarından bilgi edinip kendi başlarına öğrenebilirler. Öğrencilere farklı öğrenme seçenekleri sunmak, onların farklı yöntemleri keşfedip denemesine ve sonunda kendileri için en verimli öğrenme stratejisini bulmalarına olanak sunabilir.
  5. Özel gereksinimler için yardımcı teknolojiler: Eğitim teknolojileri, özel gereksinimli öğrencilerin akademik başarıya ulaşabilmesi için özel tasarlanmış uygulamalar sunuyor. Uyarlanabilir kelime işlemci programlarından, konuşma zorluğu çeken çocukların konuşabilmesini sağlayan programlara kadar pek çok uygulama, özel gereksinimli öğrencilerin iletişim kurmasını kolaylaştırıyor, onları öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla bir araya getiriyor.

Sınıfta teknoloji kullanımının eksileri

  1. Teknoloji ileride öğretmenlerin yerini alabilir:İnsanlar, eğitim teknoloji yüzünden gelecekte öğretmenlere gerek olmayacağı konusundaki kaygılarını dile getirdiğinde, teknoloji savunucuları onları ciddiye almaz. Ama bu insanların kaygılarının yersiz olduğu söylenebilir mi? Teknolojinin işçilerin yerini alması öyle çok uzak bir geçmişe dayanmıyor; otomobil sektörü, tarım ve üretim sektörlerinde üretimin pek çok aşaması artık tamamen makineleşmiş durumda, işçilere ihtiyaç duyulmuyor. Çok az insan öğretmenlerin modasının geçmiş olduğunu düşünüyor ama eğitim teknolojilerindeki en son gelişmeler, öğrencilere yetkin bir şekilde bilgi sunup değerlendirme yapabililiyor ve bunun için bir öğretmenin müdahalesine gerek duyulmuyor. Bunun, gelecekteki etkisi nasıl olacak?
  2. Öğrencilerin dikkati dağılabilir: Muhtemelen bu, sınıfında teknolojiden yararlanmayı düşünen öğretmenlerin en çok endişelendiği konudur çünkü öğrencilerinin dersi dinlemek yerine Twitter’da ya da Snapchat’de vakit geçireceğini düşünebilirler. Öğrencilerin içsel merakları, kolayca ulaşabildikleri cihazlardaki sosyalleşme ortamlarında ikiye katlanabilir gerçekten de.
  3. Başkalarının çalışmalarıne erişimin kolay olması: İntihal, öğretmenlerin ezeli kâbusudur. Bugün öğrenciler makalelere, ders notlarına, sınavlara ve daha pek çok ders materyaline kolaylıkla erişebiliyor ve bu da öğretmenlerin, öğrencilerin yaptıklarının özgün olup olmadığını saptamasını zorlaştırıyor. Öğrencilerin başkalarının çalışmalarını olduğu gibi kopyalayıp kopyalamadığını anlayabilmek için geliştirilen uygulamalar bulunmakla birlikte hiçbirisi kusursuz değil.
  4. Sınıf dışındaki teknoloji erişiminin eşit olmaması:Bütün öğrencilerimizin sınıf dışında kullandıkları teknolojik araçlar aynı değildir. Evet, kütüphane bir seçenek olabilir ama internet bağlantısı için her zaman sıra beklemek gerekir, ayrıca herkese açık bilgisayarlarda uygulama ve yazılım indirip kuramazsınız. Sınıfta teknoloji kullanımı, eğer öğrencilerin hepsinin olanakları eşitse anlamlıdır. Ama eğitim teknolojiisi programlarının evde de kullanılması gerekiyorsa öğrencilerin dışarıdaki teknoloji olanaklarının göz önünde bulundurulması gerekir.
  5. Mahremiyet:Öğrenci bilgilerinin mahremiyeti, pek çok öğretmeni ve okulu teknolojik yeniliklerden uzak tutmaya yetecek kadar önemli bir konudur. Artık uygulamalar ve platformlar mahremiyet konusunda daha güçlü önlemler alsa da bunlar okulları potansiyel riskleri göze almaya ikna etmeye yetebilir mi? Öğrenci bilgileri çok değerlidir, öğretmenler bu bilgilerin, kullandıkları eğitim teknolojileri uygulamalarında güvende olacağından emin olabilirler mi?

Sınıfta teknoloji kullanımıyla ilgili tartışmalarda doğru ya da yanlış taraf yok. Eğitim teknolojilerinin hem artıları hem de eksileri bulunuyor. Artıların eksilere ağır basmasını sağlamak öğretmenlere, idarecilere ve bu alandaki personele bağlı.

Kaynak: http://www.edudemic.com/technology-pros-cons/

eğitimpedia

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 

Yorum yazabilmek için giriş yapmış olmalısınız.


Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.